Wat is er te doen in het winterseizoen?

Wie er in de winter naar toe wil kan rekenen op veel sneeuw en adembenemende plaatjes. Terwijl het buiten koud is kun je binnen genieten van een knapperend haardvuur. Skiën of snowboarden kan vanuit het Vrådal Skicenter (op 10 km van het huisje), langlaufen kan direct vanuit huis of op een van de vele routes in de omgeving evenals winterwandelen en truger/snøsko tochten (schaatsschoenen).


Skiën in het noorden van Europa heeft zo zijn voordelen. Het is er sneeuwzeker, het seizoen is lang en de lange afdalingen zijn glooiend.Voor een groot deel van wintersportminnend Nederland zal er nog een voordeel zijn.
De pistes zijn niet al te moeilijk en leiden skiërs en snowboarders door fraaie naaldbossen. Voor de avonturier is er een aantal zwarte pistes, met hellingen tot wel 45%. Degenen die deze plekken willen mijden, hoeven niet bang te zijn dat ze er per ongeluk terechtkomen; ze worden duidelijk aangegeven. Volgens deskundigen bevat de sneeuw hier minder water in vergelijking met bijvoorbeeld Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk, waardoor het poederachtig is.

Wie ook eens wat anders wil doen, kan natuurlijk de traditionele hondenslee of arrenslee voortgetrokken door Noorse Koudbloedpaarden nemen voor een tocht door de adembenemende bergen en bossen. Een sneeuwscootersafari is spectaculairder, maar maakt meer herrie.

Voor wie na het skiën en de après-ski typisch Noors wil eten, is er voldoende keus. Verse zalm uiteraard, maar ook rendiervlees, hert en bijzondere kazen, bereid bij de boerderijen in de omgeving. Ter afsluiting voor de spijsvertering en als slaapmutsje natuurlijk een mooie zachte aquavit.

Het Vrådal Panorama-Skicentre biedt skiërs de eerste 8-persoons stoeltjeslift ter wereld en een viertal andere liften met een capaciteit van 6000 personen per uur en 15 afdalingen, waaronder een 3,6 km lange afdaling, variërend in moeilijkheidsgraad van eenvoudig tot “diepzwart”…

Tien pistes met een totale lengte van 10 km worden kunstmatig „besneeuwd”. Het skiseizoen loopt van begin december tot eind april. Voor degenen, die de voorkeur geven aan Langlaufen, worden loipen uitgezet met een totale lengte van 20 tot 40 km, die kosteloos kunnen worden gebruikt.
Zie ook : http://www.vraadal.com.

Tip:
Denk aan winterbanden en sneeuwkettingen.